Home » » Subliminal mesaj

Subliminal mesaj

10.07.2014
Aslında bu gün farklı bir yazı yazacaktım fakat hafta içinde bir dizide Subliminal mesaj türü kullanıldığını fark ettik.Tabi bunun sonucunda bazı haber siteleri bu konuyu gündeme getirdiler.Ben daha önceden merak edip bu konuyu incelemiştim.Çoğunlukla çocukları etkilemek için çizgi filmlerde kullanılmakta.Gözle ilk etapta pek fark edilmeyen ama insanın bilinç altına mesajlar ileten bu mesaj türünü gelin inceleyelim.Subliminal mesajın tanımı Wikipedi'de şöyle yapılmakta.

"Subliminal mesaj veya bilinçaltı mesaj, başka bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da mesajdır ve normal insan algısı limitlerinin altında kalmak, o anda fark edilmemek üzere tasarlanmıştır. Subliminal mesajlar insanın bilinçli dikkati tarafından fark edilemezler, ancak bu mesajların insanın bilinçaltını etkiledikleri ileri sürülmektedir.

Subliminal teknikler  reklamcılık ve propaganda alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Dizilerde veya filmlerde karakterlerin içtiği içecek markaları, kıyafetleri subliminal mesaj örneklerindendir. Bu tekniklerin amaçları, etkisi, kullanım sıklığı ve rekabet gibi konularda ahlaka uygunluğu konuları tartışmalıdır.

Marka ve ürünlerin pazarlamasından toplumun ilgi , ihtiyaç ve algısını değiştirmeye kadar birçok konuda kullanılmaktadır. Bir kişiyi kurumu ya da ürünü kötü göstermek için o şey ile kötü olan bir nesnenin aynı temada işlenmesi subliminal mesajın en yaygın kullanılma şeklidir. Şu ana kadar yapılan çalışmalar neticesinde en bilinçli ve defansif kişiler bile bu mesajları ilk bakışta %100 olarak çözememektedir. Bu da toplumlarımızı yönlendirmeli reklamlara karşı savunmasız bırakmaktadır."

"ATV'de yayınlanan "Diğer Yarım" isimli dizide büyük bir skandala imza atılarak, yayınlanan bir sahnede Subliminal mesaj verildi. Dizinin bir bölümünde telefonla konuşan oyuncunun arkasında bulunan tabelada "SEX" yazısı dikkat çekti..

Bu mesaj, bazı izleyicilerin dikkatinden kaçmadı. Dizinin 3. bölümünün 23. dakikasında çıkan bu skandal mesaj, izleyicilerden büyük tepki çekti."

Ben de haberi okuduktan sonra Youtube de dizinin o bölümünü bularak durdurdum ve inceledim.Gerçekten de bizim dikkatimizden o anda kaçan ama bilinç altımıza yerleştirilen bu obje hiçte hoş değildi.Size burada bir kaç tane resim gösterdim merak edenler varsa Google görseller de Subliminal mesaj kelimesiyle arama yaparsanız çok ilginizi çekecek resimlerle karşılaşacaksınız.

Az önce bahsettiğim gibi çocuğunuza izlettiğiniz çizgi filmlerde bunların daha çok olduğunu göreceksiniz.Bu yöntemin en çarpıcı tarafı kişinin, farkında olmadan etkilenmesidir. Mesaj ve yüklendiği anlam, bilinç tarafından algılanmaz, direkt bilinçaltına hitap eder.

Bizim pek ilgilenmediğimiz veya farkında olmadığımız bu eylemler Dünyada ileri ülkeler tarafından önemli derecede incelenmekte olduğunu biliyor muydunuz?

Artık savaşlar cephede değil, bu şekilde etkileme yoluyla daha kolay ve ucuz.Özellikle gizli servislerin baş
araştırma konusu olan bu olay üzerinde bir çok araştırma yapmakta.Bir topluma istediğiniz bir olayı yaptırmak mümkün değildir.Büyük kitleleri harekete geçirmek kaos yaratır.

Bunun için sessiz ve ürkütmeden istediklerini yaptırabilmek için bu yöntem hem daha kolay hem bölgesel olmayıp dünya üzerine yayılma bakımından daha iyidir.Bir iki resimle daha devam edelim.Sizce koltuk altı Stick'leri neden böyle? Resme dikkat.Filmlerde veya dizilerde yada çizgi filmlerde 25. kare tekniği diye bir teknik vardır.İşte bu Subliminal mesaj tamda bu karede insanlara verilir.Bunu da başka bir yazımda anlatayım.

Bunlardan kaçış yok istem dışı olarak her yerde bize veriliyor bunlar.Siz ne kadar dikkat ederseniz edin o anda bunu fark etmeyebilirsiniz ama fark eden bir canlı var kim mi? Beyninizin bilinç altı. Kalın sağlıcakla...

SEOKOD




0 comments:

Yorum Gönder